Prosjekt om lokalhistorie

Vi i 4-7 klasse har hatt et prosjekt om lokalhistorien til Østby, der vi har laget tekster om butikkene, skolen og kjente personer fra Østby. Vi har samarbeidet med Østby historielag, og vi har fått mye god informasjon fra dem.

I prosjektet har vi fokusert på lokalhistorie der vi har skrevet om forekseppel kjente personer her på Østby. En stor del av prosjektet har vært og pubelisere artikelen på nett og lage QR koder. 

Vi har hengt opp plakater med det vi har gjort rundt i lysløypa/folkestien på Østby. For at du enkelt skal finne artiklene, har vi laget linker gjennom QR koder, du vil derfor trenge en QR kode skanner på telefonen din. Dette finner du i Appstore eller Google play butikk. Hvis du ikke har en smarttelefon, har vi tatt med linker som viser hvor du kan lese hele artikkelen.

GooglePlayapp store logo

 

Her er de forkjellige artiklene:

 

Innholdet er redigert og satt sammen av Mattea, Julia Christine, Ida-Kristine og Viktoria.

Einar Skjæraasen

skjæraasen 560x766EINAR SKJÆRAASEN(født 23. juli 1900 i trysil , død 18. juni 1966i oslo) var en dikter fra grenda skjæråseni østre TRYSIL . han var utdannet bankmann, og bodde i Oslo. Han debuterte i 1936 med diktsamlingen Reflekser , og etter det ga han jevnlig ut diktsamlinger.

I diktsamlingen danse mi vise, gråte min sang, var alle diktene på trysil-dialekt, og etter dette skrev han bare på dialekt. Da møtte han et større publikum og bøkene hans ble flere ganger utsolgt. det er blitt skrevet melodier til noen av diktene, blant andre danse mi vise, gråte min sang,  vandrings vise (av finn ludt) og du ska itte trø i grase.

Skjæraasen er representert i norsk salmebok og norsk salmebok 2013.

Et monument over skjæråsen, ut ført Ørnulf bast, ble avduket i Trysil 26. juli 1970 skjæraasen har også gitt sitt navn til skjæraasenprisen som deles ut annethvert år

EINARS 1Einar Skjæraasen

 

Skrevet av Kristoffer

Butikker på Østby

Østby butikker 1820-2016

Det var butikker på Østby fra 1820-2016. Den første butikken på Østby het Embret Embretsen Haugen og eieren het Embret Embretsen. Dersom flaggstangen står den dag i dag var butikken. Han eide den fra omkring 1820 til 1864. Men butikken gikk konkurs fordi det gikk i midlertidig verre og verre. Det ble holdt en auksjon over både skog og løsøre.

                                                          

På Østby var det 24 butikker fra 1820-2016.

Den siste butikken på Østby (ikke Coop marked i dag) var Karl Sætersmoen A/S

Butikken åpnet i 1915, før het det Østby Handelsforening Det var dagligvarer der, men i 1940 var det dagligvarer og husflid m.m. etter Karl Sætersmoen tok sønnen Paul over. etter Paul tok datteren Vera over driften. Når Paul Sætersmoen var sjef vokste butikkene mye. Paul startet to produksjons produkter

Det var også bakeri på Østby. Bakeriet var oppkalt etter han selv som styrte butikken. Det var Johan Øvre eide den. Han eide den på Kjeldmoen fra 1856 til han døde i 1909 og han ble bare 53 år gammel. ved restaureringen av Kjeldmoen i 1927 ble baker ovnen revet. da kunne bakerovnen ta 70 brød på hver steking. Bakerovnen var bygd opp av steinheller. Lasskjørere pleide å stoppe utenfor for og hvile.

 

kallestugua

Kilde

kjeldmoen

Laget av Viktoria, Jo Magnus og Robert Daniel 

Skolen

Den første skolen på Østby ble grunnlagt i 1869, og var et bygg med bare ett rom og en etasje, det antas at det var en loftstige der også. Pipa sto antagelig midt i huset. Våren 1898 ble skolebygget flyttet ned på Kjellvang, med tømmerstokker. Johan Kjellvang (far til Haldis, han er nå dø)sa at han satt oppe på taket når han var 4 år gammel (men vi antar at han satt på taket når huset sto stille). Nå i dag, er det gule huset (huset nedenfor skolen) den gamle skolen (det har blitt påbygd både oppover og bortover etter at det ble flyttet).

Det første skolebygget

Den første skolen.

 

1. klasse østby skole - høsten 1951

1. klesse på Østby skole høsten 1951

 

 

Skolen ble bygd opp, og tatt i bruk i 1899. Nå jobber det 9 personer på ØTM. Etter at det ble en montessoriskole i 2010,begynte Liz Bjørseth som daglig leder, hun sluttet i 2014. I januar 2015 ble Anna Larsson ansatt som rektor.  Det har vært en kirkesal i det ene klasserommet i andre etasje. Det har vært godkjent 70 elever på denne skolen. Den ble også påbygd på 70-tallet.

 

Østby skole - ca 1965
Østby skole - ca 1965

 

Skrevet av: Ida Kristine, Julia, Linus og Linnea.

 

Finn Moen

 

Finn Moen har bare en arm og han er en veldig flink kunstner og han er også flink til å gå på ski, han pleier og gå rundt i skogen og finne fine steder som han maler, og du kan se han ved ett maleri på bildet under.

Finn Moen 1

Her kan du se ett til bilde han har malt.

Finn Moen 2

Finn Moen fra Trysil ble født i 1939. Han bruker å male motiver av skog og fjell. Han maler med akvarell og olje. Han har hatt ca 40 utstillinger i Østlandet og Sverige. Bildene hans finnes mange steder i sørlige områder av Norge.

 

 

 

 

 

 

 

 

Prosjekter

Elevene jobber med en del prosjekter. Her vil vi legge ut noen utvalgte.